بازی های فکری هدفمند و مغز شگفت انگیز کودک

مغز شگفت انگیز کودک شما مغز انسان پیچیده ترین چیزی است که ما در جهان میشناسیم، علاوه بر این بشر با میلیون ها سلول مغزی (نرون) به دنیا میآید موفقیت او را پیوند بین سلولها تعیین میکنند نه تعداد سلولهای مغزی او، تفکر زمانی اتفاق می افتد که سلولهای داخل مغز پیوند برقرار کنند این پیوندهای سلولی هستند که برای هر مغزی الگوی متفاوتی میسازند. کودکان در بدو تولد به اندازه ی کافی سلولهای مغزی دارند که منجر به موفقیتشان شود. بعضی از این سلولها قبل از تولد با یکدیگر پیوند داده میشوند. اما بیشتر پیوندهای سلولی در طول دوران کودکی از طریق روند یادگیری شکل می گیرند یادگیری به سازماندهی یا دوباره سازماندهی پیوندهای داخل مغز کمک میکند. چیزی که مهم است تعداد سلولها نیست بلکه استحکام پیوندهای بین سلولی است تعداد سلولها و استحکام پیوند آنهاست که قدرت مغز را می سازد. هوش کودک شما زمانی رشد میکند که مغز او به ساختن این پیوندها تحریک میشود .

یک مغز تحریک شده شبکه ای عصبی از پیوندها را رشد میدهد که منجر به تفکر و یادگیری او خواهد شد اما این پیوندها نیاز به تقویت دارند که از طریق تمرین اتفاق می افتد. یک کودک نیاز به تکرار تجربه ها دارد همان گونه که برای خوب قدم برداشتن یا بازی کردن نیاز به تمرین دارد.

هر کاری را بیشتر تمرین کند بهتر یاد میگیرد هر چه پیوندهای سلولی محکمتر میشوند مهارت و اعتماد به نفس او نیز افزایش مییابد به همین دلیل است که او تمایل دارد به طور مکرر یک بازی خوش آیند انجام دهد یا به یک داستان مطلوب گوش کند. همانگونه که کودکی به من میگفت وقتی بازی را تکرار کنی آن را بهتر انجام میدهی و شانس برنده شدن بیشتر است بیشترین یادگیری برای کودک خردسال در خانه با والدین و مراقبین او اتفاق میافتد تا در مهدکودک یا مدرسه یا بازیهای گروهی؛ و موفقیت آینده ی او بر اساس تجارب یادگیری اولیه ی او پی ریزی میشود با خلق یک محیط آموزشی شاد کودک را وادار به سعی و تلاشی کنید که هم برای شما رضایت خاطر آورد و هم با همبازی شدن با او خرسندی و امید به آینده حاصل شود. به خاطر داشته باشید اگر در بازیها فشاری بر کودک خود وارد کنید محیط گرمی برای او مهیا نکرده اید بازیها و سرگرمیهایی هستند که کودک را به تفکروا میدارند و به رشد او کمک میکنند.

نیازهای مغز کودک شما چیست؟

ما چیزهای زیادی میدانیم که به بهتر کار کردن مغز کمک میکنند. در اینجا برای نمونه شش مورد هست که مغز برای خوب کار کردن به آنها نیاز دارد - غذا   - اکسیژن - استراحت  -آب -تمرین - تحریک

زمانی که بدن در سلامت و تناسب باشد مغز بهتر کار می کند مغز یک عضو گرسنه است؛ گرسنه ترین عضو بدن انسان مغز اوست. مغز برای بهبود عملکرد خود به نوشیدنی و اکسیژن هوای تازه نیاز دارد کودک را تشویق کنید تمرینهایی مثل حرکات موزون، سینه خیز رفتن، چرخیدن ،حفظ تعادل، بالا رفتن، کشش، دویدن و پریدن را انجام دهد. در آن زمان است که خون به خوبی به مغزش میرسد. هر روز باید روز تمرین باشد زیرا این باشگاه ورزشی همان گونه که برای بدن مفید است برای ذهن نیز مفید است. او را با غذاهای سالم تغذیه کنید و مطمئن شوید به اندازه ی کافی هوای تازه تنفس میکند نوشیدنیهای مناسب و استراحت و خواب کافی دارد. مطمئن شوید که مغز او تحریکات ذهنی مورد نیاز را دریافت میکند با انجام بازیهای مبتنی بر مغز هر روز را به روز تفکر تبدیل کنید. هیچ موجود دیگری مانند انسان نمیتواند به مدت طولانی بازی کند. کودک شما به بازی نیاز دارد و بهترین آنها( بازیهای ذهنی) هستند یک بازی زمانی بازی ذهنی محسوب میشود که کودک را در تفکر و حل مسئله به چالش بکشد؛ و اگر درگیری ذهنی ایجاد نکند و صرفاً تکرار باشد بازی ذهنی محسوب نمیشود بازیهای فکری، کودک را در مورد عملکردش به تفکر وا می دارند. او برای انجام یک بازی خوب، کمک کسانی مانند والدین دوستان و مراقبین را میطلبد تا تفکر او را تحریک کنند.

بازیها چه مهارتهایی را رشد میدهند؟

این بازیها کودک را به فکر کردن و صحبت کردن تشویق میکنند به قول سارای ۹ ساله اگر میخواهید خوب فکر کنید باید خوب حرف بزنید این بازیها همان گونه که باعث رشد تکلم کودک می شوند مهارتهای اصلی که در زیر آورده شده را نیز رشد میدهند.

  • تمرکز: توجه کردن مشاهده و تفکر دقیق
  • تفکر منطقی: گرفتن تصمیماتی که بر دلایل منطقی استوارند
  • تفکر خلاق: تصویر سازی و کنار آمدن با ایده های جدید
  • تفکر راهبردی: تفکر رو به جلو و ارزیابی نتایج تصمیمات مهارتهای حل مسئله مقابله کردن با مشکلات و غلبه کردن بر موانع
  • مهارتهای زبانی: افزایش دایره ی لغات مهارت خواندن نوشتن و دیگر مهارتهای زبانی
  • مهارت های ریاضی: رشد فهم اعداد و شکلهای جغرافیایی
  • تفکر دیداری: رشد فهم اشکال دیداری، تصاویر و طراحیها
  • مهارت های دیداری: رشد فهم شکلهای دیداری، تصاویر و طراحیها
  • مهارتهای اجتماعی: همکاری با دیگران بازی کردن طبق قواعد، برد و باخت آبرومندانه

کودک شما برای این که تابع قوانین باشد باید مسائل را حل کند و چیزهای جدید یاد بگیرد، به توجه و تمرکز نیاز دارد این مهارتی نیست که اغلب به طور طبیعی اتفاق بیفتد و نیاز به تمرین دارد .به توجه و تمرکز او کمک کنید به گونه ای که بازیهایی را که شما اجرا میکنید انجام دهد. به چیزهایی اشاره کنید و چیزهایی بگویید که برایش جالب باشد و احساسات او را تحریک کند فرصت همه اینها را به او بدهید.

حل مسئله به تفکر زیادی نیاز دارد تفکر منطقی ،تفکر خلاق ،تفکر راهبردی و برنامه ریزی و تصمیم گیری. مثلاً بازی جعبه ها یک بازی ساده دونفره است که بازیکنان به طور متناوب بین نقاط روی صفحه کاغذ خط میکشند تا جعبه ای ساخته شود برای خوب انجام دادن این بازی به تفکر رو به جلو یعنی تفکر در مورد نتایج کاری که انجام میدهید نیاز است. زمانی که من دربازی با یکی از پسرهایم باختم، یک بار دیگر اهمیت تمرکز بر روی بازی برایم یادآوری شد. در بسیاری از بازیها بازیگر به گفتگو با دیگران نیاز دارد .هر چه بیشتر با کلمات و اصوات بازی کند بیشتر مهارت ،یادگیری خواندن و نوشتن را به دست می آورد. این در مورد مهارتهای ریاضی نیز صادق است ، برای مثال هر چه کودکتان از طریق بازی تاس بیشتر با اعداد بازی کند و امتیازات را ثبت کند یا با شکلهای متفاوت بازی کند بیشتر در مورد آنها یاد میگیرد و شما بیشتر به او کمک میکنید که خود را برای چالشهای ریاضی در مدرسه آماده کند.

تفکر دیداری نیز به همین اندازه مهم است بیش از نیمی از فعالیت مغز انسان توسط آنچه شخص میبیند شکل میگیرد درک عکسها تصاویر و طراحیها در دنیای مدرن یک مهارت اساسی است .

 

بازیهای فکری برای کودکان ۳ تا ۶ ساله

وقتی بدن در تناسب و سلامت باشد مغز بهتر کار میکند یک کودک خردسال به یک رژیم غنی از تمرینهای جسمانی نیاز دارد تا به تسریع رشد میلیونها سلول مغزی سازنده ی مغز او کمک کند طیفی از فعالیتها را برای کودکتان ایجاد کنید - رقصیدن، پیچ خوردن، سینه خیز رفتن، چرخیدن، حفظ تعادل، بالا رفتن ،کشیدن ،پریدن ،گرفتن و غیره - که نه تنها ورزشهایی برای بدن او هستند بلکه برای مغز او نیز مفیدند هر روز باید روز ورزش و نیز روز تفکر باشد.

به یاد داشته باشید که مغز رشد یافته ی کودک برای عملکرد خوب به شش چیز نیاز دارد. غذای ،خوب ،آب اکسیژن، هوای تازه، تمرین ،جسمانی، استراحت و تحریک ،کودکان هم به فعالیتهای جسمانی مثل باشگاه مغزی و تمرین (تعادل و هم به تحریکات ذهنی باشگاه ذهنی) نیاز دارند که بازیهای فکری که در پی می آید، هر دو را مهیا می کنند. کودکان بازیهای معمول تکراری را دوست دارند و از تکرار دوباره ی آنها لذت میبرند اما از بازی با چیزهای جدید هم لذت خواهند برد یادگیری تفکر نیاز به مقدار زیادی تمرین و تنوع دارد، آن هم در روالی که باعث احساس امنیت آنها بشود. به یاد داشته باشید که تنها یک شیوه ی درست برای بازی وجود ندارد بنابراین بعضی اوقات با تعدیل و تغییر بازی ها به آنها تنوع دهید و آنها را به شیوه ای متفاوت بازی کنید. مهم این است که ذهن کودکان خود را تحریک کنید زیرا برای رشد کامل هوشی آنها مورد نیاز است. کودکان در مرحله ی نوپایی به فعالیتهای جدید شور و اشتیاق نشان میدهند. زمانی آنها به رشد میرسند که مسیرهای پیچیده ای را دنبال یا خلق کنند که هم لذت بخش است و هم خلاقیت ایجاد میکند.

از طریق بازی کردن بهتر یاد میگیرند هر فعالیتی که در اینجا آمده، نه تنها در خود تفکر و مهارتهای جسمانی آنها مؤثر است بلکه به شما فرصت میدهد تا تفریحات دیدنی با یکدیگر داشته باشید.

رشد مغز کودکان در سه سالگی بدین معناست که میتوانند با استفاده از دامنه ای لغات در حال رشد داستانهای شخصی خودشان را خلق کنند در استفاده از لغات خوانی با کودکان هراسی نداشته باشید. آنها احتمالاً از صداهای ناآشنا و غریب لذت می برند ، کمی می خواهند در دنیای کلمات طولانی بزرگترها وارد شوند. زمانی که داستان می گوید سعی کنید از صفات جالب و توصیفی استفاده کنید مثلاً وقتی صدای مبهمی می شنوید بگویید: «همان طور که صدای قدمها نزدیک و نزدیک و نزدیکتر شد پیرزن چروکیده مثل برگ درخت می لرزید.

کودک خردسال شما همان طور که در منزل با بازیهای زیادی آشنا می شود، نیاز دارد که با دیگران نیز در مهدکودک یا در بازیهای گروهی بازی کند. مرتب بازی کردن کودکان : دیگران و بزرگترها میتواند به افزایش مهارتهای زبان و تفکر او کمک کند. تنوع بازی مغز کودک شما را تحریک میکند و این برای رشد کامل هوش او لازم است.
هر بازی که چالش جسمانی ایجاد کند نیاز به تفکر داشته باشد و مفرح باشد میتواند بازی باشگاه مغز باشد. مثلاً توپ بازی پریدن از روی مانع، بالا رفتن، یادگیری رقص با پرش و همراه با آواز، بازی لیلی، قدم زدن به عقب پشتک زدن یا ایستادن روی سر باشگاه مغز شامل بازیهایی است که نیاز به تلاش جسمانی و ذهنی دارند.

  • توپ بازی : بازی را با توپ بزرگ ساحلی شروع کنید و بعد با توپهای کوچکتر مثل توپهای ،لاستیکی توپهای تنیس ،توپهای نخی ،توپهای پینگ پنگ و غیره ادامه دهید. شکل ساده بازیها را انجام دهید مثلاً تنیس روی میز ضربه زدن به پیش و پس توپ)، فوتبال (با پا به طرف هدف به توپ ضربه بزنید، کریکت توپ را به طرف هدف پرتاب کنید یا با چوب ضربه بزنید. بسکتبال، نتبال ،توپ را به درون سبد پرتاب کنید یا بازی بولینگ توپ را بغلتانید تا به موانع سر راهش ضربه بزند و آنها را بیندازد).

play 01

بازیهای گرفتن توپ: بازی توپ گیری برای کودک کاملاً پر چالش است با یک توپ نرم آغاز کنید. بگویید به توپ نگاه کند و آماده باشد که آن را بگیرد؛ او را با گفتن جملاتی نظیر «واقعاً خیلی نزدیک بودی»، «دستها تو در این مسیر نگه دار مراقب توپ «باش او را تشویق کنید که تلاش کند. به یاد داشته باشید بسیاری از بزرگترها هم در این بازی شکست میخورند.

پرتاب چیزهای عجیب مثل کیسه های لوبیا میتواند برای کودکان سه ساله جالب باشد. بازیهای کیسه ی لوبیا با ریختن یک فنجان لوبیای نپخته داخل یک کیسه در آن را ببندید و داخل یک جوراب کهنه قرارش دهید سرش را ببندید و لبه هایش را مرتب کنید؛ کیسه ها باید با راه رفتن روی دایره ای که روی زمین کشیده اید یا مسیری به طرف یک جای معین داخل یک کاسه بزرگ انداخته شوند. ببینید میتواند در حالی که کیسه لوبیا روی سرش است تعادلش را حفظ کند؟

-بازی های پرشی

بازی پرش از روی «نهر را با کشیدن دو خط موازی برای نشان دادن نهری که قرار است از روی آن بپرد انجام دهید. وقتی موفق شد عرض نهر را بیشتر کنید تا چالش بیشتری ایجاد شود اندازه بگیرید و به او بگویید که چه عرض زیادی را پریده است.

-حفظ تعادل

کار شده و امور می شویند فعالیتهای پیچیده ی جسمانی مثل سينه خيز رفتن، شنا يا حفظ شده یمن را درگیر میکنند و کمک میکنند مسیری که دو نیم کره ی مغز را به هم وصل ه تقویت شوند و عملکرد مغز افزایش یابد کودکان خود را به شنا ببرید و بازی های تعادلیانجام دهند .

-بازی های حفظ تعادل

از کودک خود بخواهید با قرار دادن چیزهایی روی سرش - مثلاً یک کتاب شال پریا یک بسته کارت ـ از یک طرف اتاق یا حیاط به طرف دیگر راه برود و تعادلش را حفظ کند. و و بقیه را به چالش بکشید تا با حفظ تعادل چیزهایی که روی سر دارند، روی یک خط مستقیم ( راه رفتن روی طناب» قدم بردارند با قرار دادن یک کیسه لوبیا روی سر هر نفر یک مسابقه ترتیب دهید این تمرین به دو حالت ایستادن راه رفتن با بدنی صاف به کنترل ماهیچه و احساس تعادل کمک خواهد کرد.

یازی را تنوع دهید؛ از او بخواهید به پشت دراز بکشد و پاهایش را در هوا نگه دارد و تعادتش را در حالی که چیزهایی کف پایش قرار میدهید حفظ کند بازی حفظ تعادل را در خارج از اتاق با در دست گرفتن وسایل بلند و باریک مثل جارو یا چوب انجام دهد به یاد داشته باشید وسایلی که استفاده میکنید ایمن باشند.

  • چرخش هلی کوپتر از کودک خود بخواهید با دستهای کشیده با سرعت دور خود به مدت ۱۵ ثانیه بچرخد بگویید: «توقف چشماتو ببند تعادلت را حفظ کن و صاف بایست». ۳۰ ثانیه بایستد تا دیگر احساس سرگیجه نکند سعی کنید ده بار فقط در یک جهت انجام دهید. اگر نیاز باشد دستانش را بگیرید تا بچرخد کودکان بزرگتر میتوانند بازی را با دو تا توپ یا کیسه ی لوبیا انجام دهند این یک

مهارت جسمانی پیچیده است که برای تحریک هر دو نیمکره مغز مفید است.

-بازیهای پرسشی

کودکان خردسال پرسشهای بسیار زیادی دارند که ممکن است شما فرصت پاسخ دادن به آنها را نداشته باشید هر وقت فرصت دارید کنجکاوی طبیعی کودک خود در مورد دنیا راتشویق کنید از او بخواهید خودش در مورد پرسش خود فکر کند.

-چه فکر می کنی؟

زمانی که کودک در حال یادگیری تکلم است پرسشهای او اسمی هستند مثلاً: چیه؟»، «این کیه؟»، «... کجاست؟ از حدود سه سالگی کودک شروع به پرسیدن «چرا؟» می کند. چراهایی که شما آموزش میدهید فقط برای این نیست که آنها بپذیرند، بلکه برای دریافتن این است که وسایل چگونه کار میکنند یا چرا مردم این گونه رفتار میکنند. وقتی کودک پرسشی مطرح میکند، همیشه به او پاسخ ندهید با او بازی کنید: «تو چی فکر میکنی؟ و او را تشویق کنید خودش مسائل را حل کند.

من دارم به چی فکر میکنم؟

در مورد چیزی فکر کنید که شما و کودکتان با آن آشنا هستید، مثل حیوان خانگی ماشین یا ساعت دیواری با گفتن من دارم به چیزی فکر میکنم بازی را شروع کنید. سعی کن با پرسش از من بفهمی که من به چه فکر میکنم اگر بفهمی یا حدس بزنی برنده ی بازی میشوی. اگر پیدا کردن آن برای کودکتان دشوار بود سرنخ هایی به او بدهید، مثلاً بگویید توی اتاق چیزی هست یا اگر چیزی که به آن فکر میکنم یک شخص باشد چه سؤالی میپرسی (تا بفهمی کیست؟) اگر او سؤال جالبی پرسید با گفتن سؤال خوبی بود» به او جایزه بدهید. حتی سؤالش ربطی به موضوع نداشته باشد گاهی هم با پرسیدن به چه فکر میکنی؟» روند بازی را برعکس کنید

مهارتهای کلیدی پرسش کردن ،زبان استدلال در مورد علت و معلول افزایش می یابد .

-گوش کن !

کودکان نیاز دارند یاد بگیرند که چگونه گوش دهند و بر روی چیزها تمرکز کنند. با انجام بازی گوش فرادادن، در منزل یا بیرون هنگام قدم زدن به کودک خود کمک کنید مهارت گوش فرادادن و تمرکزش را رشد دهد.

(انگشتانه را پیدا کن)

از یک انگشتانه یا هر شی کوچک دیگری برای بازی استفاده کنید. آن را جایی پنهان کنید. مسیر را برای کودکتان زمزمه کنید، مثلاً «برو به داخل باغ، سه تا قدم برو به طرف ،چپ سه تا قدم مستقیم بردار، داری نزدیک میشوی و .... سعی کنید زنجیره ی بازی را برعکس کنید کودکتان وسیله ای را پنهان کند و دستورالعمل پیدا کردنش را به شما بگوید.

-بازیهای چشم بسته کودک را روی صندلی بنشانید، چشمهایش بسته باشد به اطراف حرکت کنید و صداهایی ایجاد کنید آهسته نامش را صدا بزنید او باید به طرف جایی که صدا پخش میشود اشاره کند .بگذارید تشخیص بدهد صداهایی که شما ایجاد میکنید چیست، مثلاً بستن در ، خش و خش کردن روزنامه یا کشیدن پرده!

شکار صدا

(آن صدا چیست؟) را بازی کنید بازیهایی برای زمان بیرون رفتن با یکدیگر ببینید می تواند صدای باد و خش خش برگها آواز یک پرنده یا صدای موتور ماشین در دور دستها را بشنود او را وادار کنید چشمانش را ببندد و تمرکز کند. وقتی به منزل رسیدید ببینید چه تعدادی از آن صداها را به یاد می آورد.

تطابق

ساده ترین بازی این است که از کودک خود بخواهید از داخل مجموعه ای که شامل اشیای متفاوتی مثل اسباب بازی ،حیوانات ،آجرها، رنگها و شکلها است، دو شی شبیه به هم را پیدا کند و تطبیق دهد جوراب و کفش از بقیه چیزهایی هستند که میتوانند جفتی مرتب شوند لنگه جورابهای زیادی را داخل یک کیف قرار دهید و هر چند هفته یکبار بگویید که آنها را جفت کند.

جفتها را پیدا کنید بازیهای کارتی تطابق و مرتب سازی برای حدود سه سالگی مناسب هستند. با گفتن جفتها را پیدا کن بازی را شروع کنید پنج جفت از کارتها را طبقه بندی کنید (اعداد مشابه از دو بسته متفاوت یکی از جفتها را روی زمین بگذارید از کودک بخواهید جفت دیگر را پیدا کند و روی زمین بگذارد نیازی نیست که عدد علامتهای روی کارت را بخواند فقط کارت ها را از نظر دیداری تطابق دهد بعداً او یاد خواهد گرفت که اعداد را بشمارد و با یک بسته از کارت ها بازی کند عکس برگردانهای چسبی یک بازی کارتی مناسب که با دو ردیف کارتهای مجزا به بهترین وجه بازی میشود میتوان انواع متفاوت کارتهای عکس برگردان را خریداری کرد و عکسها را برای بازی از روی کارت ها برداشت.

- چه استفاده هایی؟

هر روز وسیله ای بردارید مثلا یک بشقاب پلاستیکی و بپرسید «این چه استفاده هایی می توانست داشته باشد؟ (مثلا) به عنوان یک نقاب یا کلاه آفتابی برای بازی فریزبی ، یک طرح دایره ای، ماسک صورت فرفره به عنوان پوشش برای چیزی و....) برای پیشنهادهای جالب و خارق العاده ای که کودکتان مطرح می کند به او جایزه بدهید. بپرسید: فکر میکنی از یک جعبه چه استفادههایی میشود کرد؟ از یک حوله، یک ناخن، یک آجر یک ورقه کاغذ یک فنجان پلاستیکی یا یک جوراب کهنه چطور؟

-تجسس میکنم!

وقتی کودکتان حروف و صدای حروف را شناخت میتواند بازی «من تجسس میکنم» را انجام دهد به شیوه های متنوع ،آن از آسان تا مشکل. مثلاً:

من تجسس میکنم چند وسیله را که در معرض دید کودکتان است انتخاب کنید مثل یک توپ بگویید با چشمان کوچکم دنبال چیزهای میگردم که با «ت» شروع شوند و ببینید میتواند آن را حدس بزند یا نه.

-به دنبال حروف؟

از او بخواهید اشیایی که با یک حرف مشخص شروع میشوند را داخل یک کیف یا جعبه جمع آوری کند.

-به دنبال چیزهای ساخته شده؟

بگویید من به دنبال چیزهای هستم که از ... یک ماده مثل چوب / پلاستیک / فلز) ساخته شده اند.

-به دنبال اشیا؟

بگویید «من به دنبال چیزهایی هستم که شکل ... (مثلاً گرد، بیضی، مربع) دارند.

_به دنبال هدفی خاص؟

بگویید «من به دنبال چیزی هستم که (مثلاً به عنوان وسیله استفاده میکنیم).

-به دنبال قافیه؟

می خوریم، می نوشیم، می بوییم یا بگویید (من به دنبال چیزهایی هستم که با ... هم قافیه باشد).

به دنبال عکس کتاب؟

عکسهای جالب یک کتاب را به او نشان دهید و بگویید من با چشمان کوچکم دنبال یک ... یک سرنخ بدهید، مثلا چیزهای گرد هستم. به دنبال یک اتومبیل وقتی با هم سوار اتومبیل هستید بگویید بیا ببینم چه کسی اول چیزهایی را میبیند که با ... شروع میشوند.

با کودکان بزرگتر بازی را با صداهای دو حرفی انجام دهید من به دنبال چیزهای هستم که با (تو)» یا «چی» شروع شود و بعد از چیزهای استفاده کنید که با دن، تن» خاتمه یابند.

بازیهای هم قافیه همان گونه که به رشد دامنه ی لغات کودک شما کمک میکنند برای مهارتهای صوتی و رشد زبان نیز عالی هستند و میتوانید با خواندن یک کتاب از اشعار مهدکودک، یک بازی ترتیب دهید و از کودکتان دعوت کنید یک کلمه قافیه دار به آخر هر بیت اضافه کند.

-اصوات قافیه دار

با گفتن یک صدای قافیه دار مثل «بوو» بازی را شروع کنید. کودکتان باید با ساختن صدایی که همان قافیه را دارد ادامه دهد، مثل «مووو». بازی را به نوبت انجام دهید و ببینید کدام از شما چه تعداد صدای قافیه دار میسازید با صداهای ساده شروع کنید مثل «ی» در کلماتی نظیر بی جی کی و ...

معماهای قافیه دار

یک اسم بگویید کودکتان باید یک هم قافیه برای آن پیدا کند که معنادار باشد؛ مثل بابا . (دادا) بازی (نازی)، میز ،(چیز) گربه (فربه) یه ماهی توی چاهی) و ...

رنگهای قافیه دار

به رنگها فکر کنید و چیزی با همان قافیه بسازید مثل یک (کفش بنفش)، یک (ماهی آبی) و غیره.

-قافیه سازی

که کودکتان بزرگتر میشود میتوانید با همدیگر شعرها و بیتهای قافیه دار به مرور بسازید. شما مصراع اول را میگویید و کودک با یک جمله قافیه دار مصراع بعد را جواب می دهد. مثل این نمونه یک، دو مرغه پرید سه چهار دونه پاشید ،پنج، شش بازی قافیه سازی را میتوان برای جالبتر کردن جملات کوتاه یا گفته ها در هر

لحظه ای بازی کرد برای هر کلمه ای که میشنوید یا می بینید کودک خود را برای پیدا کردن قافیه به چالش بکشید.

-بازی داستان گویی

داستانی یک نوع بازی با کلمات است. هر کودکی برای این که بتواند خودش داستانی را بسازد

باید داستانهای زیادی شنیده باشد شما میتوانید مهمترین قصه گوی او باشید. برای خلق داستان هر چه بیشتر برای او قصه بگویید بهتر میتواند قصه ی خودش را بسازد. سن چهار سالگی زمان خوبی برای تشویق داستان سرایی و داستان نویسی است. در هر صورت به یاد داشته باشید که شما میتوانید داستان خواندن و داستان گویی را از سه ماهگی به بعد برای کودک خود آغاز کنید.

در اینجا تعدادی بازیهای داستانی برای بازی هست بازیهای قصه گویی

شخصیتی انتخاب کنید که کودکتان او را میشناسد یا اینکه خودتان یک شخصیت .بسازید چهار ساله ها اغلب داستانی را که به نام خودشان باشد دوست دارند. اما داستان میتواند درباره ی یک حیوان یا هیولا نیز باشد.

قصه را شروع کنید و بعد توقف کنید و از کودکتان بخواهید آن را ادامه دهد. وقتی کودکتان متوقف شد شما ادامه دهید. داستان را به نوبت ادامه دهید تا تمام شود و یا کودکتان از آن خسته شود. اگر قصه خوب پیش رفت بعداً سعی کنید به یاد کودکتان بیاورید که چه اتفاقی در قصه افتاد.

- داستان نویسی

مثل بالا با گفتن یک قصه آغاز کنید این بار از ورقه های کاغذ صاف و سفید استفاده کنید و هر آنچه را میگویید روی آن بنویسید. اگر کودکتان با قصه ساختن مشکل دارد به او اجازه دهید قصه ای را که قبلاً میدانسته بازگو کند آیا او میتواند پایان متفاوتی بسازد؟ بعد از تمام شدن قصه چه اتفاقی می افتد؟ وقتی قصه تمام شد تمام صفحات را به همدیگر وصل کنید (گیره بزنید و کودک را تشویق کنید تصویری برای این قصه بکشد.

قصه هایی در مورد زمانهای خاص با کودک خود یک قصه یا کتاب قصه در مورد زمانهای خاص مانند روز تولد، مهمانی ها یا تعطیلات بسازید سعی کنید عکسها یا تصاویری به قصه تان اضافه کنید مرتب آن را بیرون بیاورید تا با شما بخواند.

-بازگویی قصه

قصه توانایی کودک شما را در دوباره سازی قصه ای که آن را خوب میداند محک می زند.

از کتاب مورد علاقه کودکتان داستانی که حدود هفت شخصیت دارد را انتخاب کنید. کپی عکسهای کتاب داستان کودکتان را ببرید یا اطرافش را خط بکشید و هر کدام را روی یک تکه کاغذ جدا بچسبانید. بگویید این کیست؟» و ببینید میتواند نام آن را بگوید و درباره هر شخصیت برای شما توضیح دهد؟

ببینید با این یادآوریهای تصویری ساده میتواند داستان را با کلمات خودش بازگویی کند؟ بعدها آنها قادر خواهند بود بر اساس تجارب داستان شنیدن و بازی با داستانها قصه های خودشان را خلق کنند؛ حتی درباره ی حوادث خودشان یا داستانهای اعجاب انگیز در مورد جادو، پرنس و پرنسس ارواح و اتفاقات عجیب و غریب داستان هایی خلق کنند .

story 01
- بازی های ترسیمی

کودکتان را تشویق کنید چیزهایی مثل چهره ی خانوادهاش یا نقشه ی ساده ای از اتاقش تا مهارتهای تفکر دیداری و رسم او رشد یابد در اینجا چند بازی ترسیمی ساده وجود دارد.

-موجود بامزه

حیوان یا هیولا را بدون این که به دیگر بازیکنها نشان دهد رسم میکند هر بازیکنی یک تکه کاغذ دارد و در نیمه بالایی آن نیم تنه ی بالایی یک شخص بامزه وقتی بازیکنها نقاشی را تمام کردند کاغذ را طوری تا میزنند که فقط قسمت انتهای تصویر دیده شود. بازیکن ها تصاویر ترسیم شده و تا خورده را با یکدیگر مبادله نیمه ی دیگر تصویری که گرفته اند را کامل میکنند.سپس هر کدام وقتی ترسیم پنهان کامل شد بازیکنان کاغذ را باز میکنند و رسم هایشان را نشان می دهند.

-ترسیمهای نقطه نقطه

این یک بازی ساده مفرح و پر چالش برای کودکان بزرگتر و کوچکتر است. این بازی فقط به یک مداد و کاغذ نیاز دارد و با هر تعداد بازیکنی میشود آن را بازی کرد. هر بازیکنی شش نقطه به شکل تصادفی روی کاغذ رسم میکند. ورقه های کاغذ را به هم بریزید و آنها را بین بازیکنان پخش کنید.

بازیکنان از نقطه ها برای کشیدن تصاویر هر چیزی مثل ،حیوان صورت بامزه یا منظره استفاده میکنند. سه دقیقه به آنها برای ترسیم تصاویر مهلت دهید. بازیکنان تصاویرشان را به بقیه نشان میدهند بازی نشان میدهد هر کسی میتواند ترسیم کند و تفکر خلاقانه داشته باشد اگرچه بعضیها بهتر از بقیه هستند. هر بازیکنی میتواند به جای نقطه از کشیدن سه خط تصادفی راست یا منحنی یا شکلهایی برای این که دیگران کاملش کنند،استفاده کند.

-بازیهای استنتاجی

استنتاج زمانی رخ میدهد که از دلیلی منطقی یا از یکسری از دلایل برای حل مسئله یا حل جدول استفاده می کنیم . ببینند که او یک کاراگاه میشود و باید سعی کند با استفاده از سرنخهای داده شده معمایی را حل کند بازیهای استنتاجی را در هر زمانی میتوان بازی کرد به کودک خود بگویید.

استنتاج

به وسیله دو یا چندبازی به یک سری سرنخهای ساده نیاز دارد کودکتان باید سعی کند در مورد اطلاعات مجزایی که به شما میدهید به نتیجه برسد برای مثال هستم؟» (استفاده از موبایل تلفن دان چیزی در گوشم نگه داشته ام و صحبت میکنم،

-من در حال انجام چه کاری هستم ؟

-من یک میله در دست گرفته ام و در آب ایستاده ام، من در حال انجام چه کاری هستم؟» (ماهیگیری)

-من درحال تماشای میمونهای داخل قفس هستم و صدای غرش شیرها را میشنوم، کجا هستم ؟) در( باغ وحش)

-من یک بلیت خریده ام و در سکو ،ایستاده ام کجا هستم؟» (ایستگاه قطار).

- من میتوانم گلهای نرگس زرد را داخل باغ .ببینم. چه زمانی از سال است؟

- من در حال خوردن یک کاسه حبوبات و نوشیدن آب پرتقال هستم، چه وقت از روز است؟

_من به حیوانی فکر میکنم که میپرد و غار غار میکند، آن چیست؟

-من به چیزی فکر میکنم که مرطوب و یخ زده است و از آسمان می آید، آن چیست؟

گاهی اوقات شواهد بیش از یک جواب را امکان پذیر می سازد. سناریوهای کوتاه برای

کودکتان بازگو کنید و ببینید میتواند بیش از یک دلیل برای آن فکر کند. مثلاً:

میتوانی حدس بزنی؟

-من در حال کادو کردن هدیه برای کسی هستم چرا این کار را انجام میدهم؟

-یک دختر کوچولو تنها در خیابان در حال گریه کردن است، چرا گریه میکند؟

-اگر در حال قدم زدن روی علفها باشی و پایت به شئ سختی بخورد، آن شئ چه چیزی ممکن است باشد؟ چگونه متوجه میشوی کسی صدمه دیده است؟»

وقتی با یکدیگر بیرون هستید و چیزهای غیر معمول می بینید از او پرسید: چرا این این جاست؟» یا «فکر میکنی چه اتفاقی افتاده؟ او را تشویق کنید خودش سرنخ هایی به دست بیاورد و به او فرصت دهید سؤال بپرسد. بعداً سعی کنید که دو یا سه کنید، مثلاً: علی از رضا بلندتر است. رضا از محمد بلندتر است چه کسی از همه بلندتر است؟

-شمارش

وقتی با کودک خود با استفاده از اعداد بازی ،کنید به رشد مهارتهای شمارش او کمک می کنید بازیهای زیر به رشد مفهوم اعداد و علاقه کودک به شمارش کمک میکند.

_قبل از این که تا ... بشمارم انجام بده

هر زمان کاری بود که خواستید کودکتان آن را انجام دهد یک بازی ترتیب بدهید و به او پیشنهاد دهید قبل از این که تا هر عددی که به نظر خوب به نظر می آید بشمارید آن را انجام دهد. برای مثال:

قبل از اینکه تا ۲۰ بشمارم دستهایت را بشوی! قبل از این که ده تا ده تا تا دویست بشمارم شامت را تمام کن!

قبل از این که ۵ تا ۵ تا تا صد بشمارم لباست را بپوش! قبل از اینکه شمارش معکوس از ۲۰ تا ۱ بشمارم خودت را خشک کن! با شیوه های مختلف شمارش در بازی تنوع ایجاد کنید. مثلاً دوتا دوتا، سه تا سه تا ،چهار تا چهارتایی، پنج تا پنج تایی؛ ده تا ده تا صدتایی ،نیمی ربعی و شمارش معکوس اگر هیچ کار خاصی نیست که انجام دهید از کودکتان بخواهید کارهای احمقانه انجام دهد، مثلاً: قبل از این که تا ... بشمارم با نوک پا عرض اتاق را طی کن

«قبل از این که تا ... بشمارم عقب عقب به انتهای باغ برو و برگرد». قبل از اینکه تا ... بشمارم پله ها را یکی یکی بپر و به رختخواب برو. متعجب خواهید شد که چگونه یک بازی شبیه به این به کودکان کمک میکند که بتوانند تا اعداد بزرگ بشمارند یا اصول ضرب و جمع را یاد بگیرند.

counting 01

  • - وصل کردن اعداد

این بازی ساده ی قلم و کاغذی برای کودکان خردسال و کمی بزرگتر نیز مناسب است. این بازی به آنها کمک میکند که نوشتن اعداد را یاد بگیرند.

یک بازیکن از اعداد ۱ تا ۲۱ را به طور تصادفی هر کجای صفحه کاغذ مینویسد. سپس بازیکن دیگر به طور تصادفی اعداد ۱ تا ۲۱ روی همان کاغذ مینویسد. مطمئن شوید هیچ کدام از اعداد خیلی نزدیک به عدد مشابه نوشته نشود.

بازیکن اول با یک خط مستقیم یا منحنی دو عدد مشابه را به هم وصل میکند (مثلاً طمئن شوید که خطوط یکدیگر را قطع نکنند. و تا عدد ۴ را)؛ بازیکن بعدی بین دو عدد مشابه دیگر خط میکشد (مثلاً دو تا عدد ۱۳)؛

بازیکنان به نوبت اعداد مشابه را به هم وصل میکنند (بدون قطع کردن خطوط دیگر تا زمانی که یکی از بازیکنان نتواند هیچ دو عدد مشابهی را به هم وصل کند. آخرین فردی که دو عدد را به هم وصل کرده، برنده است.

تفکر راهبردی باعث میشود که شما خطهای خود را طوری برنامه ریزی و ترسیم کنید که حریف شما دیگر نتواند خطی بکشد.

مهارتهای کلیدی مهارتهای ترسیم تفکر و شمارش

-آنها می توانی به یاد بیاوری؟

حافظه کودک شما مانند دیگر تواناییهای ذهنی او قابل پرورش است. این را به بکشید که به یاد بیاورد در روز قبل چه اتفاقاتی ،افتاده از او بپرسید دیروز هفته پیش من پیش و سال گذشته چه اتفاقاتی افتاده؟ موقع خواب از او بخواهید روزش را به یاد بیا ورید داستانی که خوانده چیزهایی که دیده یا حرفهایی که زده را به خاطر بیاورد . هر یک از افراد مامان یا شخص دیگری یک شب این کار را انجام دهد پدر یا دیگری شب بعد انجام ده... او را تشویق کنید که تصویر ذهنی بسازد این به حافظه ی او کمک می کند. از او بخواهید منظره ی جالبی را که با هم دیده اید به یاد بیاورد چه تعداد از چیزهایی که دیده را می تواند به یاد بیاورد؟ آیا چیزهایی را به یاد میآورد که شما به یاد نمی آورید؟ آیا شما چیزهایی را به یاد می آورید که او نمی آورد؟

- بازی حافظه تصویری

یک عکس جالب از کتاب تصویری مورد علاقه ی او انتخاب کنید. از او بخواهید به دقت عکس را بررسی کند چون میخواهید یک بازی حافظه ای ترتیب دهید. ورق بزنید یا کتاب را ببندید. چه چیزهای متفاوتی از عکس به یاد می آورد؟ آیا می تواند ده تا چیز را به خاطر بیاورد؟ همچنین میتوانید بازی تصویر سازی ذهنی را بعد از اینکه از یک نمایشگاه دیدن کردید یا پس از تماشای عکسهای جالب انجام دهید به شیوه های متفاوتی از کودک خود بخواهید آنچه را به یاد می آورد ترسیم کند و با تصویر اصلی مقایسه کنید.

-بیست سوالی

یک نفر به یک چیز فکر میکنند سپس میگوید که کدام یک از اینهاست: حیوان یک حیوان زنده یا چیزی که از یک قسمت حیوان ساخته میشود مثل پشم. ترم یا شیر).

سبزيجات یک گیاه یا محصولی که از گیاهان به دست میآید مثل چوب، خط کش). مواد معدنی هر چیزی مثل ،فلز سنگ، پلاستیک یا مواد دیگر یا ترکیبی از همه اینها

بازیکنان به نوبت از شخصی که یک شئ را در فکر خود دارد پرسشهایی می پرسند تا بفهمند آن شی چیست؟ تنها پاسخی که داده میشود بله یا خیر است. اگر یک بازیکن قبل از اینکه پرسش بیستم پرسیده شود بتواند شئ را حدس بزند برنده است در غیر این صورت کسی که شئ را در فکر خود دارد برنده میشود. شخصی که برنده میشود یک شئ را در فکر خود انتخاب میکند.

با اشیای ساده اطراف خانه شروع کنید به کودک نشان دهید چگونه می تواند با روند حذف کردن – به جای اینکه تصادفی حدس بزند - پاسخ را کشف کند. مثلاً اگر آن چیز یک حیوان باشد اینها میتوانند پرسشهای خوبی باشند آیا از سگ بزرگتر است؟» ، «آیا یک حیوان وحشی است؟» (نوع حیوان) و «آیا چهار تا پا دارد؟» (کمک میکند که انسان پرنده ماهی و حشره حذف شوند یک شکل دیگر بیست سؤالی «من کیستم؟»

در این بازی یک بازیکن از اتاق خارج میشود و بقیه یک شخصیت واقعی یا افسانه ای را که آن شخص بشناسد انتخاب میکنند؛ مثلاً یکی از شخصیتهای داستان یا تلویزیون مطمئن شوید که بازیکن بیرون از اتاق این شخصیت را حتماً میشناسد از بازیکن بخواهید به اتاق برگردد و با بیست سؤال سعی کند دریابد که آن شخصیت کیست؟

مهارت های کلیدی مهارتهای ،پرسشگری ،زبان منطق و سرعت تفکر.

-فقط جوک

جوک مورد علاقه کودکتان چیست؟ توانایی مغز در ایجاد پیوندها سرچشمه یادگیری و تمام خلاقیت و فرهنگ بشر است. جک ها   باعث خنده ی ما می شوند .

به همین دلیل ما به جوکها میخندیم یا میتوانیم معما حل کنیم چیزی که باعث یه یک جوک میشود ایجاد ارتباط بین دو ایده ی غیر قابل انتظاراست. قدرت ذهن توسط ایجاد پیوندها ساخته میشود و جوک گفتن یک جنبه ی مهم در استفاده خلاق از کلمات است. بنابراین هر زمان که میتوانید با کودک خود جوک بگویید.

-لطیفه گفتن

آیا چیز خنده داری امروز برایتان اتفاق افتاده؟ در مورد آن با کودک خود حرف بزنید، او را تشويق کنید لحظات خنده دارش را برای شما تعریف کند چیزهایی که برای کودکتان جالب است را در قالب جوک یا معما با او مطرح کنید. این جوکی است که کودکی به تازگی برایم تعریف کرد:

کودک :تق تق

من: كيه؟

کودک :کوروش

من: کدام کوروش؟

کودک :نه کوروش کبیر!

آیا شما میتوانید با کودکتان جوکهای تق تق بیشتری بسازید؟

جوکها را با کودک خود مبادله کنید. اگر هیچ جوکی نمیدانید از کودکان درخواست کنید یک کتاب جوک بخرند یا قرض کنند یا از شبکه اینترنت پیدا کنند. آنها را تشویق کنید برای شما جوک پیدا کنند.

 

 

-معماها

معماها سلطان قدیمی و جهانی بازی با لغات هستند . کودکتان چه معماهایی میداند؟ برای کودکان خود معماهایی طرح کنید یا برایشان کتاب معما بخرید.

-خانه اریگامی

اریگامی یک کلمه ژاپنی به معنای کاغذ تا شده است و مهارتی است که ژاپنی ها را از کودکی تا بزرگسالی به تفکر وا می دارد هم شکلی از هنر است و هم تمرینی است برای یادگیری مدل سازی و بسته بندی زیبا کودکان خردسال نیاز به کمک خواهند داشت بنابراین فکر خوبی است که قبل از معرفی بازی به آنها ابتدا خودتان تمرین داشته باشید. این شیوه خانه اریگامی است. جالبی برای شروع به ساخت برای ساختن خانه اریگامی به یک کاغذ سفید ساده A4 نیاز دارید برای اشتباهاتی که پیش می آید بهتر است چند ورق کاغذ اضافه در دسترس خانه اریگامی داشته باشید.

- لبه های کاغذ را از وسط تا بزنید .

-دو مرتبه از وسط تا بزنید. .. لبه ها را به وسط تا بزنید.

- لایه های بالایی را به وسط تا بزنید. . گوشه ها را مانند تصویر تا بزنید. پنجره ها و درها را رسم کنید.

زمانی که خانه ساخته شد میتوانید با مداد یا خودکارهای رنگی آن را رنگ آمیزی کنید و داخل آن هم یک نقاشی اعجاب انگیز بکشید.

 origami 01

-بازی های به هم ریختن

ما به وسیله ی ترجمه کردن تجربیاتمان به کلمات و بهم ریختن آنها در قالب نوعی نظم یا ساختار دنیا را معنا میکنیم .بازیهای به هم ریختگی کودک شما را در معناسازی و مرتب كلمه ها و خطوط به هم ریخته به چالش میکشند این بازی را با هر تعداد نفرانی میتوان انجام داد اگرچه بهتر است افراد به صورت دوتایی یا به شکل گروه های کوچک باشند.

-کلمات به هم ریخته

بازی میتواند با کاشیهای حروف مداد و کاغذ یا کامپیوتر انجام گیرد.

- میتوانید از آجرهایی که حروف روی آنها نوشته شده یا کارتهایی که حروف به صورت جداگانه روی آنها نوشته شده اند استفاده کنید این حروف میتوانند بزرگ یاکوچک باشند.

- حروفی را انتخاب کنید که از ترکیب آنها کلمه ای ساخته شود که کودکتان آن را به خوبی می شناسد، مثلاً یک اسم (مثل پیمان) و ترتیب حروف را به هم بریزید. (مثل منپای). . بازیکنها سعی میکنند حروف را در قالب یک کلمه ی معنی دار مرتب کنند. اجازه دهید کودکتان حروف را برای شما یا دوستانش به هم بریزد.

-به هم ریختن آهنگها یا اشعار شعر یا آهنگ کوتاهی را که کودکتان به خوبی میشناسد در نظر بگیرید و آن را به قطعه های جداگانه از هم جدا کنید و به هم بریزید. کودکتان را به چالش بکشید تا قطعات را سر هم کند و به شکل صحیح مرتب کن یا به شیوه ای مرتب کند که معنی دار باشد. بازی را با اشعار و آهنگهایی ادامه دهید که کودکتان نمیشناسد و ببینید میتواند. قطعات به هم ریخته را به صورت معنی دار در کنار هم بچیند یا نه.

- به هم ریختن کتاب عکس از صفحات کتاب عکسی که کودکتان با آن آشنایی دارد کپی بردارید، آنها را به هم

بریزید و ببینید کودکتان میتواند آنها را به طور معناداری مرتب کند یا نه.

-به هم ریختن داستان

قطعه ای از یک داستان که کودکتان میشناسد را تا جایی که ممکن است در چند خط مختصر بنویسید. ترتیب خطوط را به هم بریزید و کودکتان را به چالش بکشید تا آنها را به گونه ای مرتب بچیند که معنادار باشد بازی به هم ریختگی خودتان را اختراع کنید میتوانید از لحظات حیاتی داستان زندگی یک شخص یا نسخه ها و دستورالعملهای متفاوت استفاده کنید.

-زمزمه های چینی

این بازی به چندین بازیکن نیاز دارد که به شکل دایره بنشینند.

- بازیکن اول پیغامی را در گوش بازیکن بعدی زمزمه میکند

- بازیکن دوم پیغام را در گوش نفر سوم زمزمه میکند و به همین ترتیب تا دوباره به نفر

اول برسد.

- نفر اول میگوید که پیغام نسبت به دفعه اول که گفته شده چه تغییراتی کرده است گروهی که پیغام را بدون تغییر به نفر اول برگشت داده اند برنده هستند پیغام ممکن است بسیار متفاوت از آنچه دفعه اول گفته شده به پایان برسد.

-بازی اسمهای الفبایی

شما پرسشهایی را از کودکتان میپرسید و او باید به پاسخهایی فکر کند که با یک حرف یا صدای مشابه شروع شوند هر دور بازی باید با حرف بعدی الفبا شروع شود، بازی با الف شروع میشود.

مثلاً:

سؤال: نامت چیست؟

جواب اکبر هستم.

کجا زندگی میکنی؟

ج: اهواز.

چی میخوری؟

ج: انار

پرسشهای دیگر می توانند اینها باشند حیوان مورد علاقه ات چیست؟ نوشیدنی چی دوست داری؟ چه لباسی دوست داری بپوشی؟ بازی مورد علاقه ات چیست؟ شغلت چیست؟ و غیره. بازی را با اسامی دیگر (حروف دیگر تنوع ببخشید. مثلاً اسم من بابک .است در بهشهر زندگی میکنم و .....

مسافرت الفبایی هر بازیکنی از نفر بعدی میپرسد کی هستی؟ کجا میروی؟ آنجا چه کاری داری؟ پاسخ باید شامل ،نام مکان و نوع فعالیت باشد مثلاً اکبر ،اهواز، اسباب بازی خریدن. جوابها باید با حروف مشابه شروع شوند پاسخهای بازیکن اول با «الف» شروع میشود نفر بعدی با «ب» و به ترتیب حروف الفبا را ادامه میدهند. قبل از پاسخ دادن، به او زمان بدهید تا فکر کند.و هر تعدادی می توانند آنها را بازی کنند.

-بازی های قصه ای

هر بازیکنی باید به نوبت قصه را ادامه دهد اما هر زمانی که بخواهند بازیکنان روبه روی هم می نشینند برای شروع یک بازیکن انتخاب و یا داوطلب می شود. ۲. قصه گو که میتواند کودک یا بزرگسال (باشد میتواند هر جا که بخواهد حتی وسط یک جمله متوقف شود و بازیکن بعدی از همانجا قصه را ادامه میدهد. و به همین ترتیب بازیکن هر جا که بخواهد ایست میدهد و دیگری ادامه میدهد تا پایان ،بازیکنانی که مکث طولانی دارند یا نمی توانند ادامه دهند از بازی اخراج می شوند. نمونه های دیگر بازی میتواند این باشد که هر بازیکنی هر بار یک جمله به قصه اضافه می کند. هر بازیکن وسط جمله ایست میدهد و قصه گو نفر بعدی را با دادن توپ، صدف یا هرتصویر قصه برای این بازی به مجموعه ای از تصاویر نیاز دارید مثلاً می توانید صفحاتی از یک مجله رنگی را ببرید. بازی میتواند تک نفره یا دو نفره انجام گیرد.

۱. اولین بازیکن یا اولین جفت از بازیکنان یک عکس از مجموعه انتخاب میکند. به عکس نگاه میکند و با مراجعه به عناصر قابل مشاهده برای آن یک قصه می سازد.

یک نمونه دیگر از بازی این است که دو عکس انتخاب کنید و داستانی بسازید که هر دو را به هم ربط دهد. میتوان سه عکس یا بیشتر انتخاب کرد که بیانگر قسمتهایی از یک داستان باشند. ازکودک بپرسید چه اتفاقاتی ممکن است قبل، بعد و یا در طی نمایش این عکس افتاده باشد.

-بازیهای ترسیمی

این بازی با یک شکل کوچک یا مارپیچ شروع میشود و هر کسی به شیوه ی خود آن را گسترش میشود و ترسیم می کند هر تعدادی میتوانند برای تفریح یا مسابقه آن را بازی کنند هر بازیکنی به وسیله ای برای کشیدن و چیزی برای این که روی آن شکل را رسم کند نیاز دارد:

- شخصی در وسط کاغذ هر بازیکن یک مارپیچ یک شکل کوچک خط یا منحنی رسم می کند.

- به هر بازیکنی فرصت محدودی داده میشود تا فکر کند که مارپیچ خود را به شکلی تبدیل کند یک زمان ۲ تا ۵ دقیقه ای برای رسم کردن فرصت داده می شود .

-برنده بازی از بقیه میخواهد که مارپیچ بعدی را رسم کنند. مارپیچ اولیه میتواند به ترسیم های اعجاب انگیز متفاوتی ختم شود. با انتخاب یک سبک متفاوت مثل کشیدن چهره منظره دریا منظره ی ،خشکی طرح های خیالی و غیره می توانید به بازی تنوع ببخشید با استفاده از مداد و خودکار رنگی و مدادرنگی می توانید خلاقیت به خرج دهید.

_ کشیدن دایره

هدف خلق نقاشیهای متفاوت زیادی است که اساس آنها شکل و دایره باشد.

۱. با استفاده از ظرف (کوزه) یک صفحه ی دایره ای شکل با قطر حدود 5cm ببرید.

۲. بازیکنان سعی کنند تا جایی که ممکن است چیزهای متفاوتی با دایره ها ترسیم کنند. مثل کشیدن یک صورت ،خورشید ساعت و . . وقتی زمان پایان یافت بازیکنان برای هر ترسیمی یک امتیاز و برای ترسیمی که تکراری نبوده ۲ امتیاز کسب میکنند. سعی کنید با اشکال متفاوت مثل مثلث، مربع یا بیضی شکلهای متفاوتی درست کنید.

کودکان به محرکهایی از تمرین ذهنی نیاز دارند تا مغزشان تر و تازه بماند. مغز انسان مانند یک ،ماهیچه است که با استفاده شدن از آن رشد می یابد و از طریق فعالیت و تمرین متناسب می ماند این چیزی است که کودکان هم برای خودشان می خواهند .

همان گونه که سوفیای ۸ ساله میگوید «دوست داشتم مغز بزرگتری میداشتم». سوفیا نمیتواند مغزش را عوض کند اما کاری که میتواند انجام دهد این است که از مغزش بهتر استفاده کند بازیهای فکری در این راستا به او کمک میکنند.

زمانی که کودک شما ۶ یا ۷ ساله شود مغز او یک رشد جهشی خواهد داشت. راحت تر یاد می گیرد، به یاد می آورد مسئله حل میکند، تفکرش سرعت بیشتری خواهد داشت و چیزهای بیشتری به یاد می.آورد درک بهتری از علائمی مانند اعداد خواهد داشت و قادر خواهد بود با لغات چالش برانگیز بازی کند.

کودکان ۶ تا ۹ ساله اغلب از بازیهای بیرون از منزل همراه دیگر کودکان به همان اندازه لذت میبرند که از بازیهای داخل منزل تواناییهای جسمانی آنها رشد کرده است و از بازیهای پرجنب و جوش مانند دوچرخه سواری فعالیتهای ورزشی و رقص لذت می برند. کودک خود را در معرض ،ورزش ،رقص هنرهای رزمی و هر چیزی که تواناییهای جسمانی او را به کار گیرد قرار دهید و اعتماد به نفس او را شکل دهید. این که با خودش بازی کند نیز مهم است، مثلاً بازی با عروسک یا چهره های نمایشی، مرتب کردن مجموعه عروسکها یا کارت ها این به کودک فرصت میدهد که فکر کند و از دعوا و مشاجره با همتایان که اغلب در گروه اتفاق می افتد پرهیز کند. آنها همچنین از کارت بازی و تخته بازی با دیگران لذت میبرند.

به او اجازه دهید بازیهایی را که دوست دارد انجام دهد اما در ضمن او را با بازی های ذهنی جدید نیز آشنا کنید تا همانگونه که اوقات لذت بخشی را با خانواده برای او فراهم میکنید او را به تفکر نیز وادارید .

 

افزودن دیدگاه